I 2020, nærmest samme dag som Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, som et led i corona-pandemi-strategien, flyttede sødeste lille Ida ind hos os ved lidt af en tilfældighed, og som et resultat af en ret impulsiv handling, som vi har glædet os over hver dag lige siden. Ida er hele familiens kæledægge, forklædt som en Jack Russel Terrier. Og så er hun den fødte feriehund. Hun elsker at være med på tur, og hun er god til det. Hun var derfor med på hendes første tur i sommeren 2020, og har været med på alle ture derefter.
Der er en første gang for alting, og da Ida var med på hendes første tur, var det også første gang at vi prøvede at holde ferie med en firebenet rejsemakker. Hvis du står i en lignende situation, eller gør dig overvejelser om hvorvidt din firbenede ven også skal med på tur, så kommer herunder en række tips og husketing, som du kan tage med i din planlægning og overvejelser. Fra en hundeejer til en anden, bare husk at hunde er ligeså forskellige som vi mennesker er, så det der dur for os, dur måske ikke for dig og din hund.
Først og fremmest er det selvfølgelig bedst, hvis din hund kan tåle at køre bil uden at blive køresyg. Kan den det, vil jeg også vove den påstand at ferie i en autocamper, er tæt på at være den mest perfekte ferieform du kan tilbyde din vovse. Du har ihvertfald mulighed for at holde ferie på hundens præmisser, og med masser af indlagte pauser kan der både komme mad ind, og mad ud undervejs. Det er også godt for de tobenede at få strækket lidt ud med jævne mellemrum.
Før rejsen, husk passet
Inden du begiver dig afsted på tur, skal du et par måneder i forvejen konsultere din, eller nok nærmere din hunds dyrlæge. Mange steder i Europa kræver det nemlig at din hund er vaccineret med forskellige vaccinationer, for at du kan få tilladelse til at indføre dit kæledyr over landegrænsen. Som dokumentation herfor, skal du have udstedt et officielt europæisk hundepas. Det er en rigtig dårlig ide at undlade at få det gjort, da du kan risikerer at din hund bliver tilbageholdt, og i værste fald bliver sat i en længerevarende karantæne før du atter kan få den udleveret. Dyrlægen kan også hjælpe dig med at finde ud af om der er særbestemmelser i de/det land(e) du gerne vil besøge. Og husk at få passet og vaccinationerne fornyet, nogen af dem har nemlig ikke længere holdbarhed end 1-2 år.
Hundetegn
Husk selvfølgelig halsbånd og navneskilt/ hundetegn til din hund, hvis ulykken skulle være ude, og du bliver væk fra din hund, så er det godt at have sikret at der er tilføjet et +45 foran dit telefonnummer, så du er til at få fat i, når der forhåbentligt er nogen lokale der finder din hund.
Da der i 2021 var EM i fodbold, var vi tæt på at miste Ida, så selvom man tror at den slags aldrig sker for en selv, så ved man desværre aldrig. Vi havde sat os på et torv i en Italiensk by, for at se finalen mellem lige netop Italien og England. Der var fest og glade dage i gaderne, og det gik også helt fint, men kun indtil Italienerne vandt, og hele byen gik totalt amok i et inferno af jubelråb, fyrværkeri, kirkeklokker der bimlede og bilhorn der blev holdt i bund. Det var meget mere end Ida brød sig om, og havde vi ikke haft et godt tag i den lille fis, da først hendes frygt for alvor brød ud, så tør jeg slet ikke tænke på hvad der var sket. Derfor husk hundtegn og + 45 ik?
Andre hunde
Grundlæggende er Ida vildt glad for at hilse på andre hunde, hun møder på sin vej, men når vi er på ferie er vi knap så opsøgende som vi måske er herhjemme. Reglerne for vaccination, og variationerne af hundesygdomme er ikke helt ens overalt i Europa, så derfor vælger vi lidt ekstra forsigtighed, om det er ren pylder, eller ret fornuftigt ved jeg ikke, men hellere blive safe than sorry. Det samme gør sig gældende i forhold til at dufte til andre hundes efterladenskaber, det er sikkert hyggeligt – men meget smitte foregår lige netop ad den vej, så det styrer vi videst muligt også udenom.
Mad og drikke
Vi medbringer mad hjemmefra, så er vi sikre på at den lille prinsesse kan få den mad hun plejer at få. Hver gang vi holder stille bliver hun tilbudt frisk vand, da det jo ikke kan stå fremme og være tilgængeligt mens vi kører. Det er værd at huske at de firebenede, ligesom os også har brug for ekstra væske i varmen. Derfor har vi altid en drikkedunk og en foldbar drikkeskål med når vi er ude og gå, både på de korte og de lange ture.
Hunde er (næsten) velkomne alle vegne
Ligeså snart man krydser den tyske grænse oplever man at hunde i den grad er velkomne, næsten alle vegne, og også på restaurationer og beværtninger. Når vi er ude for at spise har vi altid en lille rygsæk med, som indeholder lidt mad, en drikkedunk, et tæppe og gerne et langtidsholdbart kødben, som den lille frøken kan ligge og hygge sig med, mens vi hygger med maden. Det fungerer rigtigt godt for os og Ida, og hvis bare hun har sit tæppe under bordet, så er hun som regel helt med på at alle parter kan hygge med en god middag.
Der kan dog være seværdigheder man gerne vil besøge, hvor hunde ikke er velkomne. I de tilfælde deler vi os gerne op, så vi skiftes til at se seværdigheden, mens den anden passer på Ida. Når vi er afsted om sommeren er det ofte ret varmt i Europa, og selvom man godt kan have åbne vinduer i camperen, så lader vi hende aldrig være alene i bilen. Men det er nok et temperamentspørgsmål.
Varmen
Apropos varme, så er sommer i Europa nogen gange en varm fornøjelse, og når man kommer et godt stykke syd på, er eftermiddags-temperaturer på 30-40 grader ikke usædvanlige. Hvis vi synes det er varmt, så er det nok ikke noget at regne i forhold til den følelse det må være, at skulle tåle varmen iført pels! Derfor bruger vi gerne de varme eftermiddagstimer til at kører i, så kan vi nyde godt af autocamperens aircondition. Skal man shoppe, fx. i et af de store outlet-centre der kan være et besøg værd, er det heller ikke den dårligste aktivitet i de varme timer, da butikkernes kølende airconditions-anlæg også kan noget. Alternativt kan man også forsøge sig med vandring i bjergene, da der jo som oftest er koldt, eller ihvertfald køligere på toppen.
Vi plejer gerne at lave en varmetest for små hunde, ved at smide sandalerne og mærke asfaltens varme på de bare fødder, hvis den er for varm til vores fødder, er den det også til Idas poter.
Bære-rygsæk til vandring
Selvom Ida er en robust lille dame, der ikke er til at gå træt og sagtens kan klarer selv de meget lange ture. Så kan terrænet blive lige lovligt kuperet for en lille hund, når man vandre i bakker og bjerge, eller skal forcerer en lang række opadgående trapper for at komme til et udsigtspunkt. Indimellem kan man også støde på underlag, fx. løse sten der ikke er velegnede til små hundepoter. Vi har derfor købt en vandre rygsæk så vi kan bære den lille fis på ryggen. Man skal dog være opmærksom på at det giver en del opmærksomhed fra forbipasserende, med store smil på for det ser altså lidt sødt ud når der sidder en hund der og troner med den bedste udsigt.
Under kørsel
I mange EU-lande er det et lovkrav at hunden skal være spændt fast under kørsel. Når vi kører er Ida primært i sit transportbur, som hun elsker og også bruger som hule når hun har brug for fred herhjemme. Hun er god til at udnytte køretiden til at få sovet, men indimellem kan hun godt have brug for vores selskab, så får hun lov at sidde på skødet i en hundesele, så hun kan følge med i turen.
Campering
Vi har altid Ida i snor, ikke fordi jeg tror hun ville stikke af fra os, men så alligevel – hun er en lille jæger, som godt kan få en pludselig indskydelse, eller hun kan blive skræmt af noget der får hende på flugt. Vi har derfor købt et jordspyd som vi sætter i jorden, der var vi camperer for natten. Er der plads til det får hun en ekstra lang snor, så hendes bevægelsesfrihed bliver så stor som muligt. Vi giver hende også mulighed for at kunne tage en spurte-tur hvis der er et areal der er velegnet til det, så hun kan få krudtet godt af, det trænger sådan en lille Jack Russel til engang imellem.
Badning
Ida er ikke verdens største vandhund, men hun kan godt li at soppe og få kølet poter i springvand, floder og vandkanter. Hvis det er ekstremt varmt tager vi hende med ud og bade, så hun kan blive kølet lidt ned. Hvis hun ikke elsker det helt vildt mens det står på, så gør hun det bagefter.
På cykel
Vi har cykler med på ferie, det udvider bevægelsesfriheden gevaldigt, når man fx. kan camperer ude i naturen og cykle ind til byen om aftenen. Vi har fået installeret en cykelkurv på min cykel, hvor Ida kan sidde og kigge med når vi er afsted på to hjul. Måske det også er noget for din hund?
Pakkeliste til hund
- Hundepas
- Snor
- Halsbånd med navneskilt
- Drikkeskål
- Madskål
- Foder
- Kødben
- Drikkedunk eller foldbar drikkeskål til vandring
- Tæpper
- Legetøj
- Vandre-rygsæk
- Transportbur
- Jordspyd
- Hundesele til bil
Vores hjemmelavede cykelkurv til Ida er egentlig til en bagagebæger, men det var ikke den store fornøjelse at have hende siddende bagpå, så Jens har fabrikeret en anordning så hun kan sidde foran. Det er en god ide med et bur, så hun ikke kan hoppe ud, når vi fx. møder hunde hun gerne vil hilse på. Men som det ses her nyder hun at kunne sidde og kigge imens vi kører.